TEMİZLEME VE DEZENFEKTASYONUN ÜRETİM SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMİ NEDİR?

TEMİZLEME VE DEZENFEKTASYONUN ÜRETİM SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMİ NEDİR?

Temizleme ve Dezenfeksiyon Aynı Şey Değildir

Temizleme, bir yüzeyde biriken kirleri temizlemek için gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlem her zaman ikinci aşama olan dezenfeksiyondan önce yapılmalıdır. Yüzeylerin kapsamlı bir temizliğini gerçekleştirdikten sonra dezenfeksiyona geçeceğiz. Temizliği ne kadar iyi ve titiz yaparsak dezenfeksiyondan o kadar iyi sonuç alırız.

Temizleme ve dezenfekte etme, iki farklı amaca ulaşır. Her biri, ekipmanın gıda işleme veya ilaç üretimi için kullanılmaya hazır hale getirilmesinde son derece önemli bir rol oynar. İkisi arasındaki farkları ve her birinin imalat ekipmanının genel olarak hazırlanmasına nasıl katkıda bulunduğunu anlamak önemlidir.

Her tesis, rutin genel temizliği yönlendirecek ve çevrenin tüm alanlarının düzenli olarak tatmin edici bir standartta temizlenmesini sağlayacak yazılı protokollere sahip olmalıdır. Temizliği üstlenen personel, üzerinde anlaşmaya varılan protokolleri izlemeli ve gerekli temizlik standardını elde etmek için yeterli kaynaklara ve ekipmana erişime sahip olmalıdır. Yönetmeliklerine her zaman uyulmalı ve personel her zaman kendilerini korumak için uygun kişisel koruyucu ekipman kullanmalıdır.

Dezenfekte etmek nedir?

Dezenfeksiyon, yüzeyde bulunan herhangi bir mikrop veya bakterinin yok edilmesi veya öldürülmesi anlamına gelir. Bu görevi gerçekleştirmek için dezenfektanlar kullanılır. “Dezenfektan, kir çıkarma eylemi yapmadan mikropları öldüren bir üründür”.

Neden ikisi birden?

Dezenfeksiyondan önce yüzeylerin iyice temizlenmesi zorunludur. Kir, kalıntı ve toz izlerinin çıkarılması yüzeyleri ve ekipmanı dezenfeksiyon için hazırlar. Topraklar mikrop ve bakteri barındırabilir. Yüzey kirleri varsa dezenfeksiyon daha az etkili olur.
Bir yüzey temizlenmeden önce dezenfekte edilirse, kalan kirler yine de zararlı mikropların büyümesine katkıda bulunabilir ve daha fazla kirlenmeye yol açabilir. Kalıntı kirler ayrıca dezenfektanın yüzeye ulaşmasını ve işini yapmasını engelleyen bir bariyer görevi görebilir. Yüzeyde kalan kirler muhtemelen bir dezenfektandaki aktif kimyasalları etkileyerek etkinliklerini etkileyebilir. Önce yüzey iyice temizlenir ve temizlik için onaylanırsa, dezenfeksiyon adımı çok daha etkili hale gelir. 

Covid 19 Virüsü ve Tesis Temizliği

COVID-19'a neden olan virüs yüzeylere inebilir. Üretim tesisinde çalışan personellerin bu yüzeylere ve ardından burunlarına, ağızlarına veya gözlerine dokunmaları durumunda enfekte olmaları mümkündür. Yüzeylerden enfeksiyonu önlemenin en güvenilir yolu, elleri düzenli olarak sabun ve su ile yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmaktır. Yüzeylerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi de çeşitli dezenfeksiyon makinelerinin kullanılmasıyla enfeksiyon riskini azaltabilir.

Gıda sektöründe dezenfektasyonun önemi

Herhangi bir endüstride veya sektörde en yüksek düzeyde hijyen ve dezenfeksiyon sağlamak her zaman çok önemlidir, ancak mümkünse gıda endüstrisinde çok daha fazlası gerekmektedir.

Gıda endüstrisinde dezenfeksiyon, tesisleri mikroorganizmalardan,
patojenlerden arındırmamıza ve sağlık kuruluşlarının belirlediği gerekliliklere  veya tabi oldukları kalite denetimlerine uymamıza olanak tanıyan kapsamlı protokollere ve kontrollere her zaman tabidir. Bazen temizlik ve dezenfeksiyon görevlerini yapmak için çok az zaman vardır, çünkü vardiyadan vardiyaya bu görevlere ayıracak neredeyse hiç zaman yoktur. Bu nedenle dezenfektan ürün ve iş gücünden tasarruf etmemizi sağlayan, eksiksiz, hızlı ve etkili dezenfeksiyon sağlayan bir teknolojiye sahip olmak esastır.

Ve hepsinden önemlisi, bunu kısa sürede yapabilmemiz, böylece şirketin günlük üretimini etkilemeden tesislerin anında kullanılmasına izin vermemiz. Bunun için şüphesiz en iyi seçenek dezenfektasyon makineleri kullanarak zaman, maliyet ve üründen tasarruf etmektir.