YAPIŞTIRICILAR İLE ENDÜSTRİYEL MASTİKLERİN FARKI NEDİR?

YAPIŞTIRICILAR İLE ENDÜSTRİYEL MASTİKLERİN FARKI NEDİR?

Güç ve Dayanıklılık

Bir yapıştırıcı veya yaygın yapıştırıcı, önemli bir güç elde etmeden önce kurumalıdır ve proje genellikle onu yerinde tutmak için sıkıştırmaya ihtiyaç duyar. Ev mağazalarında ve internette bulunabilen yaygın yapıştırıcıların aksine, endüstriyel sızdırmazlık malzemeleri daha güçlü ve daha dayanıklı olacak şekilde yapılmıştır. Belirli uygulamalarda kullanılan kimyasallardan yapılırlar.

Kullanılabilirlik
 

Beyaz zanaat tutkalı gibi yaygın yapıştırıcılar, kağıt, karton, el sanatları ve kumaş gibi gözenekli hafif malzemeler için uygundur. Suya dayanıklılık gerektiren uygulamalarda yapıştırıcı kullanılmaz. Yapıştırıcılar genellikle evde veya kendin yap projelerinde kullanılır. Öte yandan endüstriyel mastikler, geniş uygulama alanları nedeniyle çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. İmalat, otomotiv, elektronik, sıhhi tesisat ve diğer endüstrilerde kullanılırlar.


Endüstriyel smastik sistemleri hakkında önemli bilgiler:

Endüstriyel sızdırmazlık malzemeleri çeşitli renklerde gelir. Bu, mevcut boyanızın rengiyle eşleştirmek veya kontrast oluşturmak için birini seçebileceğiniz anlamına gelir. Bazı endüstriyel dolgu macunları, belirli boya türleri için bir yapışma maddesi olarak kullanılır. Diğer dolgu macunları, plastikler ve diğer sert malzemeler için yapıştırıcı olarak kullanılır.


Yüzeyleri korumak için endüstriyel mastikler kullanılabilir. Kaplama, suyun yüzeye nüfuz etmesini önleyecek ve yüzeyin kire ve yağa karşı korunmasına yardımcı olabilir. Uygulamak istediğiniz kaplama tipine karar verdikten sonra, artık aklınızdaki projeye en uygun endüstriyel mastikleri bulabilirsiniz.

Çeşitleri nelerdir?

Farklı yaygın yapıştırıcı türleri arasında, DIY projelerinde yaygın olarak kullanılan beyaz zanaat yapıştırıcısı bulunur. Diğer bir tür ise, kürlenmemiş halde daha iyi tutuş sağlayan, ahşapla çalışmak üzere tasarlanmış su bazlı bir yapıştırıcı olan sarı ahşap tutkalıdır. Siyanoakrilat yapıştırıcılar veya süper yapıştırıcılar çok sayıda malzeme türüne çok hızlı bir şekilde yapışarak kuru, berrak ve güçlü bir bağ oluşturur.

Su Bazlı Mastikler: Bu sızdırmazlık maddelerinin bir çeşidini satın aldığınızda, bunların yağ bazlı olan tipik boya mastikinizden daha kalın olduğunu göreceksiniz. Su bazlı bir dolgu macunu genellikle bir boya dolgu macunundan daha pahalıdır. Bu kadar pahalı olmalarının ana nedenlerinden biri, daha ağır olmaları ve dolayısıyla ürünleri nemden korumalarıdır.Ayrıca tedavi etmek için daha fazla zaman alabilirler. Bunun bu kadar önemli olmasının nedeni, kürlenmesi ne kadar uzun sürerse, ürünün uygulandığı yüzeyi o kadar yavaş koruyabilmesidir.

Yağ Bazlı Mastikler: En yaygın olarak kullanılan mastik yağ bazlıdır. Birçok farklı ürünle çalışabilirler ve genellikle su bazlıdan daha ucuzdurlar. Bununla birlikte, özellikle düzgün şekilde kürlenmemişse, uyguladığınız yüzeye zarar verme olasılıkları daha yüksektir.

Diğer Mastik Çeşitleri: Farklı yüzeyler için farklı tipte mastikler kullanılmaktadır. Daha yaygın olanlardan bazıları poliüretan, epoksi, yüksek yoğunluklu poliüretan, termoset poliimid, asetonitriller, akrilik reçineler ve su bazlı poliüretandır. Uygulamaya bağlı olarak başka kimyasal ve organik kaplamalar da mevcuttur.

Endüstriyel mastik ürünleri genel olarak yaygın yapıştırıcılardan daha güçlü ve daha dayanıklıdır. Farklı tipte endüstriyel dolgu macunları ve yapıştırıcılar vardır ve yaygın yapıştırıcılar genellikle evde kullanım veya kendin yap projeleri için kullanılanlardır. Öte yandan, endüstriyel sızdırmazlık ürünleri, otomotiv ve elektronik parça üretimi gibi endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır.